Speciaal Voor Mijn LinkedIn Connecties: 3 Tips Om Je LinkedIn-Profiel Te Optimaliseren voor Leads & Sales

Allereerst, hartstikke bedankt dat je mijn vriendschapsverzoek hebt geaccepteerd. Via je LinkedIn ben je in contact gekomen met mij, Ceesjan de Zeeuw. 

Zoals beloofd zou ik je een artikel sturen als dank voor de nieuwe connectie. Lijkt me leuk om van je te horen of dit artikel je heeft geholpen :)

In dit artikel leer je hoe je je LinkedIn-profiel kunt optimaliseren zodat je een zo goed mogelijke indruk kunt geven zodra potentiële klanten  je profiel bezoeken.

LinkedIn is erg populair. In 2020 waren er ongeveer alleen al in Nederland 4,6 miljoen gebruikers. Wereldwijd zijn er zelfs wel 760 miljoen gebruikers waarvan er ongeveer 260 miljoen “actieve” gebruikers zijn. Van dat getal zijn er ongeveer 40% die het platform dagelijks gebruiken.

Dus het is niet alleen geweldig om nieuwe klanten aan te trekken in Nederland, maar ook daarbuiten.

Helaas is het zo dat de huidige situatie het moeilijker dan ooit heeft gemaakt voor veel bedrijven om blind te blijven vertrouwen op mond-tot-mond reclame. Simpelweg omdat heel veel mensen helaas vanuit huis werken.

Maar mensen zitten gelukkig nog wel op hun telefoon. Iedereen is online en met een goede strategie kun jij juist via LinkedIn meer klanten dan ooit tevoren aantrekken.

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het optimaliseren van je LinkedIn-profiel.

Eh… Waarom is dat eigenlijk belangrijk?

Het is belangrijk om dit te doen want je kunt je LinkedIn-pagina zien als je website.

Waarschijnlijk heb je weleens een notificatie gezien van “Koos M. Heeft je Profiel Bekeken”

En Koos kan zomaar een potentiële klant zijn. En daarom wil je ervoor zorgen dat hij in één oogopslag kan zien wat je doet en hoe je kunt helpen.

Voorbeeld van LinkedIn notificatie dat iemand je profiel heeft bekeken

Om die reden is het van groot belang dat je een aantal optimalisaties uitvoert. En ik snap dat je het druk hebt dus we gaan geen waslijst geven met tientallen optimalisaties.

In plaats daarvan leggen we uit welke optimalisaties het allerbelangrijkste zijn en waar je je als eerst op moet focussen.

Dus laten we beginnen met de eerste: de headline.

1. Headline optimaliseren

Laten we beginnen met de headline. De headline optimaliseren is namelijk echt super belangrijk.

Zorg ervoor dat je een pakkende headline hebt en dat mensen direct kunnen begrijpen wat je doet.

Des te specifieker je kunt zijn, des te beter. Het is ook belangrijk om op voordelen of pluspunten te focussen

Je wilt in je achterhoofd houden dat potentiële klanten je profiel bezoeken. En ze willen in één klap begrijpen wat je doet.

Dus je headline gaat over hen, en niet over jou.

Slechte voorbeelden:

⛔️ “Mede Eigenaar bij Bedrijf”

⛔️ “Ons Product Doet Dit, Dit & Dit En Wij Bestaan Sinds 1987 en Zijn Geweldig Vanwege Zus, Zus & Zo”

⛔️ “Ik Help ZZP’ers, Multinationals, Eenmanszaken, Overheidsorganisaties & Non-Profits met Hun Boekhouding”

Goede voorbeelden:

✅ “Wij Helpen Kantoren in Rotterdam met Schoonmaakonderhoud Sinds 1985 | Flexibel, Betrouwbaar & Professioneel”

✅ “Ik Help Bedrijven Hun Promotieproducten, Drukwerk en Verpakkingsproductie Om te Zetten van China naar Vietnam”

✅ “Wij Zijn Gespecialiseerd in Boekhouding voor Tandartsen | Jarenlange Ervaring met Geld Besparen Voor Tandartspraktijken”

2. Profielfoto optimaliseren

Vervolgens je profielfoto. Bedenk hoe je jezelf wilt positioneren. Ik zou het dragen van een zonnebril en het verbergen van je gezicht op LinkedIn niet aanraden.

Vraag jezelf eens af, wat verwacht jouw doelgroep van jou? Moet je super professioneel zijn? Of ergens in het midden? Hoe wil je jezelf presenteren?

Het kan echt geen kwaad om is €100 te betalen aan een professionele fotograaf. Dit zijn foto’s die je voor de komende tijd kunt blijven gebruiken.

Het hoeft niet per sé, je kunt het ook prima doen met een iPhone of een andere smartphone. Maar zorg wel dat je achtergrond niet al te wazig is, of dat er blikjes bier of iets op de achtergrond te zien zijn.

Misschien die blikjes bier op de achtergrond bewaren voor op een ander platform. LinkedIn is toch net iets zakelijker dus het kan geen kwaad om net iets meer je best te doen op dit platform in vergelijking met andere platformen.

Maar denk er niet al te lang over na. Kies gewoon iets goeds, zoom een beetje in of zoom een beetje uit en klik op “Foto opslaan”.

3. Achtergrondfoto optimaliseren

Laten we voor nu het laatste belangrijke element bespreken, je achtergrondfoto.

Gebruik het op een slimme manier om jezelf verder als expert te positioneren. Als je je bijvoorbeeld op één specifieke branche richt, gebruik dan een afbeelding of icoontje dat relevant is voor jouw branche. 

Hier kun je ook eventueel het volgende aan toevoegen:

* Een leuke, relevante bedrijfsfoto
* Het slogan van je bedrijf
* Bedrijfslogo
* Telefoonnummer & e-mailadres

Hierbij gaat het er ook weer om dat zodra mensen je profiel bezoeken, ze gelijk kunnen zien wat je doet en hoe je ze wellicht kunt helpen.

Bovendien kunnen ze ook gelijk zien van welk bedrijf je onderdeel bent door middel van een bedrijfslogo toe te voegen. 

En mochten ze direct een mailtje willen sturen of even willen bellen, dan maak je dat ook makkelijk door je telefoonnummer en e-mailadres weer te geven.

Hier kun je zien hoe ik zelf mijn LinkedIn-profiel heb geoptimaliseerd. 

Zoals je hier kunt zien heb ik ook een headline waardoor mensen, hopelijk (?), in één keer kunnen begrijpen wat ik doe. 

Als je mensen helpt met bepaalde diensten is het altijd slim om te starten met zoiets als "Ik Help XYZ Met [Oplossen Van Frustratie]".

Maar hoe kun je nu echt consistent meer leads aantrekken en met beslissingsnemers in contact komen?

Well done! Hopelijk ben je gelijk aan de slag gegaan met het uitvoeren van deze tips zodat je profiel goedstaat om nieuwe potentiële klanten te ontvangen.

Maar natuurlijk heb je nog niet zo veel aan een LinkedIn-profiel zonder bezoekers. 

Dat is namelijk hetzelfde als het hebben van een hele mooie website zonder enige bezoekers. 

En op een website betekent geen bezoekers ook vaak geen omzet. In ieder geval niet via online kanalen.

Misschien via offline, maar dat is nu toch allemaal echt anders geworden in de tijd waarin we leven.

Je kunt eigenlijk niet meer alleen maar op offline vertrouwen. Je moet juist inzetten op platformen waar je wel met mensen direct in contact kunt komen zoals LinkedIn.

Hier zie je een voorbeeld van een LinkedIn-profiel met verkeer. Hoeveel profielbezoekers heb jij gehad in de afgelopen 90 dagen?

Je kunt dit bekijken door in de menubar te klikken op "Meldingen" en dan "Alle weergaven bekijken".

Maar dit is slechts een bijzaak van wat hier écht mogelijk is. Profielbezoekers zijn leuk, maar het aangaan van relevante conversaties met beslissingsnemers is nog veel belangrijker. 

Hierboven zie je een overzicht positieve reacties van beslissingsnemers. Dit zijn bedrijfseigenaren of andere belangrijke beslissingsnemers waarbij we de diensten en producten van mijn klanten hebben gepromoot via LinkedIn op een leuke manier.

Waarbij we direct met ze in contact komen. En ze een reeks leuke, non-salesy berichten te sturen om de bedrijfsactiviteiten van mijn klanten te promoten.

Mensen die interesse hebben in wat mijn klanten aanbieden. En vragen om meer informatie via de mail, telefoon etc.

Waarbij ze ook een spreadsheet krijgen waar ze alles in één overzicht hebben. Mensen die interesse hebben getoond in je producten of diensten. 

Dit kun je bereiken door met een LinkedIn-campagne aan de slag te gaan waarbij je dagelijks nieuwe potentiële klanten gaat toevoegen aan je netwerk. En deze nieuwe connecties worden dan toegevoegd aan de spreadsheet, en natuurlijk aan je netwerk.

Wil je weten over hoe je zelf consistent nieuwe gesprekken aan kunt gaan met potentiële klanten?

En daarmee bedoel ik letterlijk berichten in je LinkedIn inbox van potentiële klanten die hun hand omhoog steken om meer over je producten en/of diensten te weten te komen. 

Als je meer wilt weten hoe dit proces in elkaar zit en hoe wij je daar bij kunnen helpen, klik dan op de button hieronder.